Jak wyposażyć piekarnię lub cukiernię?

Prowadzenie własnej piekarni lub cukierni to nie tylko odpowiednie przepisy na ciasto, a również odpowiednie wyposażenie budynku, w którym będzie się produkować i sprzedawać swoje wyroby. Wybór odpowiedniego sprzętu ma duży wpływ na funkcjonowanie biznesu, na co zwrócić uwagę?

W co wyposażyć piekarnię i cukiernię?

wyposażenie piekarni i cukierniOdpowiedni sprzęt pozwoli przede wszystkim skrócić proces przygotowania wyrobów, a tym samym pomoże lepiej kontrolować wydatki i przychody. Niezbędne wyposażenie piekarni i cukierni obejmuje między innymi urządzenia grzewcze, meble i wszelkie akcesoria gastronomiczne. Podstawowym sprzętem w cukierni i piekarni może okazać, się piec, to dzięki niemu wyroby nie będą surowe – należy zwrócić uwagę na odpowiednią jakość pieca, ponieważ źle wypieczone ciastka, bułki z zakalcem. Powinien być wyposażony w komorę wzrostu, która utrzyma odpowiednie warunki termiczne. Piece mogą różnić się pojemnością i liczbą funkcji, jakie oferują, dobór odpowiedniego powinien opierać się przede wszystkim na rodzaj działalności, czy jest to mały zakład, większy. Niezbędne będą również wszelkie urządzenia elektryczne takie jak krajalnice, wałkownice, gofrownice. Klasyczne elementy takie jak wałek do wyrabiania ciasta, noże, różnego rodzaju pędzle do smarowania wyrobów będą niezbędne, tak samo jak produkty spożywcze — mąka, jajka, przyprawy. W dziale sprzedażowym należy postawić ladę, terminal, kasę, a także pułki, regały do wystawienia wyrobów.

Dużą uwagę należy zwrócić na projekt technologiczny, jest to dokument, który jest wymagany przy kontrolach sanepidowych przed rozpoczęciem działalności. Jego głównym zadaniem jest przedstawienie listy sprzętu, który znajdzie się w danej piekarni lub cukierni. Jest to etap, którego nie da się przeskoczyć.