Smaczna pasta sezamowa

 

Moda na zdrowe odżywianie panuje u nas już od dłuższego czasu. Coraz więcej osób świadomie się odżywia i sięga po coraz to nowsze produkty, które są do nas sprowadzane z dalekich krajów. W Polsce dość popularna się stała kuchnia z Dalekiego Wschodu.

Co się dodaje do pasty tahini?

pasta tahini jaka cenaGotowanie nie musi być przykrym obowiązkiem, zwłaszcza jeżeli umiemy to robić i lubimy eksperymentować. Jak wiadomo zdrowa kuchnia zakłada wykorzystywanie świeżych warzyw i owoców, ale też sięga po liczne bakalie i nasiona, które są cennym źródłem witamin i minerałów. Chodzi nie tylko o orzechy i suszone owoce, ale także pestki i nasiona takie jak chociażby sezam. Jest on cennym źródłem wapnia czy też zawiera mnóstwo kwasów nienasyconych ( Omega 3, Omega 6 i Omega 9). Warto go na stałe wprowadzić do swojej diety, ponieważ to prawdziwy super foods. Można go jeść w surowej postaci albo jako pastę. W wielu sklepach spożywczych oraz ze zdrową żywnością dostępna jest pasta tahini jaka cena obowiązuje, zależy od producenta. Na rynku znajdziemy ich przynajmniej kilku. Oryginalna pasta tahini pochodzi z Dalekiego Wschodu, gdzie produkowana jest wyłącznie z lekko podprażonych nasion sezamu, gdyż dzięki temu zyskują one intensywny aromat, przez co pasta staje się jeszcze smaczniejsza. W sklepach znajdziemy ją w niewielkich słoikach, w których często można zaobserwować jej rozwarstwienie na olej i pastę. To normalne zjawisko, ponieważ w wyniku dokładnego i długiego mielenia nasion sezamu, wydziela się z nich olej.

Pastę tahini przeważnie stosuje się do przygotowania humusu z ciecierzycy, ale też dość często stosują ją mieszkańcy Azji w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej. Ma ona szerokie zastosowanie w zwykłych daniach obiadowych, ale też sprawdzi się w deserach.