Układanie warstwy papy na zimno

 

Papa jako produkt na uszczelnienie dachu sprawdza się w budownictwie już od wielu lat. Za pomocą papy możemy bez trudu uszczelnić dach i to względnie małym kosztem. Istnieją dwa typy papy, w zależności od sposobu jej układania. Papa na zimno i papa na gorąco. Zajmijmy się dzisiaj tą pierwszą.

Do układania papy na lepik potrzeba gwoździ papiaków

gwoździe papiakiPapy układane na gorąco podgrzewa się od spodu palnikiem, aby rozpuszczony asfalt przylepił się do podłoża. W przypadku drugiego typu papy nie dochodzi już jednak do jej podgrzania. Papy układane za pomocą lepika na zimno układa się w zupełnie inny sposób. Spód papy smaruje się po prostu lepikiem, który nanosi się alternatywnie na podłoże i dopiero na tak przygotowaną warstwę układa się papę. Nieco lepszą metodą, która bardzo oszczędza lepik są gwoździe papiaki, za pomocą których przybija się papę do podłoża. Ta metoda sprawdza się na podłożu drewnopochodnym, takim jak płyty OSB. Papiaki to niezbyt długie gwoździe o szerokich łbach. Dzięki tej konstrukcji dobrze trzymają papę na podłożu, do której się je przybiło. Przybija się górną krawędź arkusza papy, czyli tą od wyższej strony spadu. Następnie kolejny arkusz umieszcza się z zakładem na przybitych papiakach, i smaruje się ten zakład lepikiem. Jak widzimy, w porównaniu z tradycyjną metodą lepiku używamy praktycznie tylko i wyłącznie na zakład, a nie całą powierzchnię, co sprawia, że zużywamy go tylko dziesięć procent w porównaniu ze smarowaniem całego podłoża.

Jeśli wszystko wykonamy prawidłowo, to otrzymamy dobre i szczelne połączenie, które wytrzyma nam bardzo długo. To sprawdzona metoda używana już od bardzo dawna i jak dotąd niezawodna. Dachy wykonane za jej pomocą są szczelne i trzymają wilgoć z dala od części mieszkalnej danego budynku. Do tego jest to także dość tania metoda.